Amber Heard zauzima stav, svjedoči o fizičkom nasilju od strane Johnnyja Deppa


Rezervirano mjesto dok se radnje članka učitavaju

Amber Heard je prvi put stala u svoju obranu u srijedu u okrugu Fairfax tijekom suđenja zbog optužbi za klevetu koju je napravio njezin bivši suprug Johnny Depp. Heard je posvjedočila da je Depp bio fizički nasilan s njom tijekom njihove veze i da je zlostavljanje bilo potaknuto njegovom upotrebom alkohola i droga.

Depp tuži Heard za 50 milijuna dolara zbog članka iz 2018. koji je objavila u The Washington Postu, u kojem je rekla da je postala javna osoba koja zastupa obiteljsko zlostavljanje. (Dvije godine prije, podnijela je zahtjev za razvod i zabranu prilaska.) Tijekom svog sedmosatnog svjedočenja prošlog mjeseca, Depp žestoko zanijekao da je ikada fizički zlostavljao Heard i rekao da je ona lažljivica koja mu pokušava uništiti život. Heard ga je protutužio za 100 milijuna dolara nakon što je Deppov odvjetnik njezine tvrdnje nazvao prijevarom.

“Bojim se pronaći riječi kojima bih opisala koliko je ovo bolno”, rekla je Heard na početku svog svjedočenja. “Užasno mi je sjediti ovdje tjednima i sve proživljavati. Čujte ljude koje sam poznavala — neke dobro, neke ne — mog bivšeg supruga s kojim sam dijelila život, govore o našim životima na način na koji oni govore. Ovo je sigurno najbolnija i najteža stvar koju sam ikad prošla.”

Glumica Amber Heard prvi put se 4. svibnja branila od tužbe za klevetu koju je podnio njezin bivši suprug Johnny Depp. (Video: Reuters)

Pred punom sudnicom ispunjenom uglavnom Deppovim vjernim obožavateljima, Heard je žiriju ispričala o svom odrastanju i putu u Hollywood, te kako je upoznala Deppa 2008. kada ju je angažirao u svom filmu “The Rum Diary” u dijelu koji je opisan kao “žena iz snova”. Rekla je da su imali trenutnu kemiju i koketno prijateljstvo na snimanju, ali su znali da dalje ne može jer su oboje bili u vezama.

Ponovno su se spojili na filmskoj medijskoj turneji za film više od dvije godine kasnije kada su bili slobodni, rekao je Heard, i imali su burnu romansu dok su putovali svijetom promovirajući film; vezu su držali u tajnosti jer mediji nisu znali da je Depp prekinuo vezu s majkom svoje djece, Vanessom Paradis.

“Morali smo biti stvarno ispod radara, jer kao što je Johnny istaknuo, svijet bi me krivio i nazvao me kućnim razbojnikom, iako nisam imao nikakve veze s tim”, rekao je Heard.

Detaljno je ispričala kako su se zaljubili i kako ju je Depp obasipao ljubavlju i darovima. “Kad sam bila u blizini Johnnyja, osjećala sam se kao najljepša osoba na cijelom svijetu. Osjećao sam se viđenim. Osjećala sam se kao milijun dolara”, rekla je zagrcnuvši se. “Osjećao sam se kao san. Osjećao se kao apsolutna magija.”

Kako su nastavili izlaziti sve do 2012., svjedoči Heard, stvari su se počele mijenjati. Rekla je da je ponovno počeo piti (rekla je da je prestao na određeno vrijeme zbog zdravstvenih problema) i da je počeo nestajati danima. Kad ga je vidjela, rekao je Heard, on bi kritizirao njezin izbor odjeće, spominjao je eksplicitnim imenima i ponižavao njezinu karijeru. To bi dovelo do tučnjava “napuhavanje”, rekla je, a on bi bacio stvari ili razbio čaše. “On voli razbiti mjesto”, rekao je Heard.

Heardova odvjetnica, Elaine Bredehoft, pitala je može li se glumica sjetiti kada ju je Depp prvi put udario; rekla je da može, i to joj je promijenilo život. Opisala je kako sjedi pored Deppa na kauču i nasmijala se nakon što ga je pitala za jednu od njegovih tetovaža. Iznenada ju je ošamario, rekla je Heard, a ona se toliko zaprepastila da se počela smijati. Rekla je da je Depp odgovorio: “Misliš da si smiješan kurac—-“, i ošamario ju još dva puta.

Počela je plakati dok se prisjećala svojih osjećaja i misli tog dana: “Nisam ga htjela ostaviti. Nisam želio da ovo bude stvarnost. Znam da se iz toga ne vraćaš”, rekla je. “Nisam glup. Ne možeš udariti ženu, ne možeš udariti muškarca, ne možeš udariti nikoga. Ne možete nekoga tek tako udariti. Znao sam da nije u redu i znao sam da to moram ostaviti. I to mi je slomilo srce jer ga nisam htjela ostaviti.”

Heard je rekao da je Depp nakon toga počeo plakati, obilno se ispričao i rekao da se to više neće ponoviti te da je mislio da je “uklonio čudovište”. Rekla je da mu vjeruje i odlučila je ostati. Ali onda se ciklus ponovio, rekla je. Počeo bi piti i udarati zidove, rekla je, gurala je i šamarala. Također bi uzimao razne droge, uključujući ecstasy i marihuanu, rekla je, ali je pokazao poseban afinitet prema kokainu, što ona, kako je rekla, ne odobrava.

Heard je rekla da ju je Depp udario u lice kad ju je optužio da ga je prevarila – česta optužba. Ona je poroti ispričala još dva incidenta, u kojima je rekla da su se i ona i Depp drogirali i da se jedna žena ponašala “prijateljski” prema njoj. Depp je fizički prijetio ženi, rekla je, dodajući da se činilo dodatno ugroženim oko žena jer je ona prije imala partnericu.

Heard se prisjetio da joj je na odmoru Depp strgao haljinu i donje rublje te nastavio s “pretragom šupljina”.

“Rekao je da traži svoju drogu, svoj kokain”, rekla je, postajući emotivnija dok je to opisivala. “Nisam rekao, kao, stani, ili bilo što.” Sljedećeg dana, kada je vidjela prijatelje koji su pratili par na putovanju, pretvarala se kao da ništa nije u redu. “Upravo sam se osjećala tako usamljeno.”

Nakon toga, rekla je, Depp bi obično nestao, ali bi se onda vratio i rekao da je bio trijezan, te da bude pun ljubavi i ispričavanja; ali onda bi se to ponovilo. Heard je rekla da se povjerila i svom terapeutu i svojoj majci, te je svojoj majci poslala sliku modrice za koju je rekla da joj je Depp ostavio na ruci, a koju je njezin odvjetnik pokazao poroti. “Osjećao sam se sigurno razgovarajući s mamom jer sam znao da ona razumije ovu dinamiku i da me ne bi osuđivala što sam ostala s njim”, rekla je Heard.

Iako je sudnica ostala mirna, scena ispred zgrade suda bila je intenzivna ranije tijekom dana – neki obožavatelji rekli su da su stajali u redu preko noći kako bi dobili mjesta u redu kako bi dobili jednu od 100 narukvica za gledatelje. Kao što je postalo standard za suđenje, činilo se da je to bila uglavnom pro-Deppova gomila. Bilo je podsmjeha oko Hearda koji je izašao na tribinu, kao i jedna osoba koja je započela razvratno skandiranje o glumici.

Dan je počeo tako što je jedan od Deppovih odvjetnika, Wayne Dennison, unakrsno ispitivao Dawn Hughes, kliničku i forenzičku psihologinju koji je svjedočio u utorak da je Heardu dijagnosticirala posttraumatski stresni poremećaj zbog nasilja intimnog partnera od Deppa. Dennison se osporavala Hughesovim metodama, posebice što je Heardu dijagnosticirala PTSP mjesecima prije nego što je glumica napravila test koji se smatra “zlatnim standardom” testiranja na PTSP.

Hughes je odgovorila da je u svom prethodnom testiranju i evaluaciji Hearda pronašla dovoljno podataka da je već došla do zaključka, a konačni test je to potvrdio. Dennison je zamolio Hughesa da potvrdi da je Depp doživio zlostavljanje od Hearda, a Hughes je ponovio slično svjedočenje od prethodnog dana, rekavši da je Heard također “počinio” djela nasilja protiv Deppa, kao i psihičku agresiju.

Dennison se također pitao zašto mu je, ako se Heard toliko bojala Deppa, jednom poklonila nož na kojem je na španjolskom bila ugravirana fraza “do smrti”. Hughes je rekla da je iz svog istraživanja zaključila da je to bila promišljena gesta i da se odnosi na razgovor koji je par vodio u vezi s predbračnim ugovorom, u kojem je Depp navodno rekao: “Jedini izlaz iz ove veze je smrt.”