Kako stope na hipoteke rastu, kako odlučiti hoćete li kupiti kuću ili iznajmiti


Tim kuhinja | Banka slika | Getty Images

Sve je teže priuštiti si dom.

Cijene su gore gotovo 20% iz godine u godinu, a stope na hipoteke rastu.

Stopa za 30-godišnji fiksni zajam sada iznosi 5,57%. Dnevne vijesti o hipotekama, porast s 3,29% na početku godine.

U isto vrijeme, potrošačke cijene na sve, od plina do hrane, također se ubrzavaju, a Amerikance koštaju stotine dolara više u mjesečnoj potrošnji. U nastojanju da suzbi inflaciju, Federalne rezerve podignute kamate u srijedu za pola boda.

Hipotekarne stope ne odgovaraju izravno na povećanja Fed stopa na kratkoročne stope, budući da se prve temelje na dugoročnijim stopama, kao što je 10-godišnji prinos trezoraobjasnio je Greg McBride, glavni financijski analitičar u Bankrate.com.

Više od Invest in You:
Rastuće stope, inflacija, volatilnost tržišta: Kako upravljati izazovnim vremenima
Kako znati je li hipoteka s podesivom stopom prava za vas
Kada povećati proračun za kupnju kuće ili se držati svoje izvorne cijene

Međutim, on predviđa mogućnost da će kupce kuća imati neke muke.

“Sve dok ne vidimo trajne dokaze o smanjenju inflacijskih pritisaka, rizik je u velikoj mjeri prema višim hipotekarnim stopama”, rekao je McBride.

“Ali kada vidimo da pritisci inflacije popuštaju, hipotekarne bi se stope mogle brzo promijeniti – pogotovo ako se i gospodarstvo usporava.”

U međuvremenu, najamnine također rastu.

“Ako niste sigurni želite li iznajmiti ili kupiti odmah… bolje je donijeti odluku na temelju svoje osobne situacije i osobnih potreba”, rekla je Lexie Holbert, stručnjakinja za stanovanje i stil života za Realtor.com.

Poduzmite ove korake prije nego što donesete odluku hoćete li posjedovati kuću ili iznajmiti.

Napravite financijski pregled

Zapitajte se jeste li financijski spremni posjedovati dom. To uključuje imati dovoljno hitne štednje u slučaju da se nešto dogodi u vašoj prvoj godini vlasništva kuće, rekao je Holbert. Također biste trebali imati dovoljno mjesečnih prihoda za plaćanje hipoteke, poreza i osiguranja, kao i dodatne mjesečne troškove poput režija.

Provjerite i svoje kreditno izvješće, budući da je vaš kreditni rezultat ima izravan utjecaj na hipoteku koju ćete dobiti i kamatnu stopu koju možete platiti. Ako vidite greške, ispravite ih prije nego što podnesete zahtjev za kredit.

Ako si ne možete priuštiti mjesečne uplate, nastavite s iznajmljivanjem i nastavite štedjeti ako vam je vlasništvo nad kućom krajnji cilj, rekao je Holbert. Ako vam visoka najamnina sprječava štednju, razmislite o smanjenju ili drugim velikim promjenama u načinu života kako biste mogli početi stavljati više novca na stranu.

“Pročitat ćete da ako smanjite svoju naviku lattea od 4 dolara, to bi vam moglo pomoći da uštedite za dom”, rekla je.

“Iako je stvarno dobro štedjeti, gdje ćete stvarno pronaći veliku gotovinu za taj predujam će biti u onim velikim kategorijama potrošnje, poput stanovanja ili vašeg automobila.”

Procijenite svoj tajming

Razmislite gdje ste u svom životu. Želite li se skrasiti negdje na neko vrijeme ili ćete se preseliti za par godina?

Opće pravilo je da je potrebno oko pet do sedam godina u kući da se nadoknade troškovi kupnje, rekao je Holbert. To uključuje troškove zatvaranja, koji dodaju između 2% i 5% kupovnoj cijeni.

“Ako će vaše potrebe za domom biti prilično dosljedne i prilično stabilne tijekom sljedećih nekoliko godina, sada je možda stvarno dobar trenutak za kupnju za vas”, rekla je.

“Ako se mijenjaju, možda biste trebali razmisliti o najmu kako biste imali fleksibilnost pri selidbi.”

Postavite proračun

Shvatiti što si možete priuštiti ako biste kupili dom posebno je važno sada jer cijene kuća rastu, rekao je McBride iz Bankratea.

Na ovaj način imate postavljene granice oko kupovine kod kuće.

“Položaj u kojem nećete željeti biti je zaljubiti se u dom i prihvatiti vašu ponudu, a zatim morate smisliti kako to platiti”, rekao je.

Provjerite kuće u svom cjenovnom rangu na stranicama kao što su Realtor.com ili Zillow kako biste utvrdili odgovaraju li vašim potrebama.