Najveće znanstvene vijesti 2021.: Jian-Wei Pan vodi kinesku misiju kvantnog računanja do dva velika uspjeha u kvantnoj nadmoći


U srpnju, Sveučilište znanosti i tehnologije Kine objavilo je da je nadmašilo Googleovu tvrdnju o kvantnoj nadmoći. Ambiciozni kineski napori u kvantnom računarstvu su pod nadzorom jednog čovjeka, Jian-Wei Pan

Tehnologija


15. prosinca 2021

KR64CT (171219) -- PEKING, 19. prosinca 2017. (Xinhua) -- Fotografija snimljena 25. veljače 2016. prikazuje Pan Jianweija u laboratoriju na Sveučilištu znanosti i tehnologije Kine u Hefeiju, glavnom gradu istočne Kine&#039 ;s pokrajina Anhui.  Zbog svoje uloge u poticanju razvoja kvantnih komunikacija, kineski fizičar Pan Jianwei uvršten je na Nature's 10, godišnji popis 10 ljudi koji su bili važni u znanosti 2017. godine, koji je objavljen online 18. prosinca 2017. od strane prestižnom britanskom časopisu

Xinhua/Alamy

VLADE i tvrtke diljem svijeta utrkuju se u izgradnji korisnog kvantnog računala, a ulozi su visoki koliko i proračuni za istraživanje i razvoj. Takav stroj mogao bi širom otvoriti enkripciju, pojačati snagu umjetne inteligencije i pomoći u razvoju jedinstvenih materijala i lijekova.

Veliki igrač na tom polju je Kina, koja ima centraliziran i iznimno dobro financiran državni projekt koji prikuplja talente, a sve pod nadzorom jednog čovjeka: Jian-Wei Pan.

Iste riječi iznova se pojavljuju kada razgovarate o Panu s onima koji ga poznaju: rezerviran, usredotočen, poletan i bistar. Često se naziva “ocem kvanta”.

Pohađao je Sveučilište znanosti i tehnologije u Kini (USTC) 1987., a kasnije i Sveučilište u Beču u Austriji radi doktorata, da bi se na kraju vratio na USTC kako bi vodio jednu od najvećih i najuspješnijih kvantnih istraživačkih grupa na svijetu. U Beču je radio pod vodstvom istaknutog fizičara Anton Zeilingerkoji je kasnije rekao: “Ne mogu zamisliti pojavu kvantne tehnologije bez Jian-Wei Pana.”

Gregor Weihs na Sveučilištu u Innsbrucku, također u Austriji, radio s Panom u Beču i prisjeća se svog vremena tamo. “U početku nije imao nikakvo eksperimentalno iskustvo, ali bilo je očito da razumije kvantnu fiziku bolje od bilo koga od nas i da je imao nevjerojatno kreativne ideje”, kaže on.

“Svakako je bio potaknut i motiviran da gradi veće stvari”, kaže Thomas Jennewein na Sveučilištu Waterloo u Kanadi, koji je također radio s Panom u Beču i pomogao mu da uspostavi novi kvantni istraživački laboratorij u USTC-u 2002. godine.

Nakon povratka u Kinu, Pan je doživio meteorski uspon. Izabran je u Kinesku akademiju znanosti 2011., njezin najmlađi član ikad, a sljedeće godine u Svjetsku akademiju znanosti. Potpredsjednik USTC-a postao je 2014. godine.

Panov rad dao je ogromne rezultate – citiran je u gotovo 50 000 drugih znanstvenih radova – i zauzvrat je doveo do velikih državnih ulaganja. Kvantni laboratorij koji je otvoren u USTC-u 2020. koštao je prijavljenih 10 milijardi dolara. Takva podrška je u posljednje vrijeme dala velike rezultate.

Tehnološki divovi i istraživački timovi diljem svijeta bili su u utrci da nadmaše jedni druge kada je u pitanju kvantna nadmoć, točka u kojoj kvantno računalo može riješiti problem koji je nemoguć za klasična računala. U srpnju 2021., USTC je objavio da je nadmašio Googleovo dostignuće kvantne nadmoći koje tvrdi da je riješio problem tri reda veličine teži od onog koji je izveo Googleov Sycamore stroj. U rujnu je USTC nadmašio vlastito mjerilo za još tri reda veličine.

USTC također čini velike korake u kvantnoj komunikaciji. Nedavno je otkriveno da najveća svjetska metropolitanska kvantna mreža – koja uključuje banke, sveučilišta i vladine zgrade diljem grada Hefei u Kini – radi gotovo tri godine. U 2016., USTC je stavio prvi kvantni satelit u orbitu, demonstrirajući komunikaciju sa zemaljskim stanicama na Zemlji koja se ne može hakirati.

Panov utjecaj u kineskoj znanosti je velik i raste. On je potpredsjednik Društva Jiusan, manje političke stranke koja služi kao svojevrsni think tank o znanstvenim i obrazovnim pitanjima.

Ostaje za vidjeti koja će zemlja ili tvrtka prva razviti praktično kvantno računalo, ali čini se da će Pan i USTC vjerojatno ostati u središtu ovog područja u bliskoj budućnosti.

2021 u pregledu

Bila je ovo godina suočavanja s velikim izazovima, od pandemije covid-19 do klimatskih promjena. Ali 2021. je također bila bogata znanstvenim otkrićima i velikim napretcima.

Više o ovim temama: