Otkrivene najbolje i najgore mobilne mreže u Velikoj Britaniji za 2022


Naše najnovije istraživanje pokazalo je da su najveći britanski davatelji mobilnih usluga ponovno ispali ispod očekivanja potrošača, pri čemu su svaki od njih nadmašili manji konkurenti koji se povezuju na njihovim mrežama.

Velika četvorka mobilnih operatera – O2, EE, Vodafone i Three – opslužuju više od tri četvrtine korisnika u Ujedinjenom Kraljevstvu, prema regulatornom uredu Ofcom. Međutim, otkrili smo da su manji pružatelji usluga koji koriste mreže Big Four uspjeli dosljedno nadmašiti njih, osobito kada je riječ o vrijednosti za novac.


Za potpune rezultate naše ankete – i da biste saznali koje davatelje mobilnih telefona preporučujemo – pročitajte naš pregled najbolji i najgori davatelji mobilnih telefona za 2022.


Usporedba EE, O2, Vodafone i Three

O2 je postigao najviši rezultat od Big Four pružatelja, ali to je bilo dovoljno samo za deveto mjesto od 16. Dobio je prosječne ocjene u svim kategorijama, boreći se da se istakne u bilo kojem području.

U međuvremenu, EE i Vodafone također su došli u donju polovicu ljestvice. Iako EE ima više kupaca od bilo kojeg drugog davatelja mobilnih usluga, njegovi korisnici nisu bili posebno impresionirani njegovom ponudom. Dobio je jaku ocjenu za brzine preuzimanja, ali je uspio samo s prosječnim ocjenama za druge kategorije.

Vodafone se dobro pokazao u pogledu pouzdanosti mreže, s najboljom ocjenom od bilo koje velike četvorke, ali drugdje nije uspio impresionirati. Dobio je najveći broj loših ocjena za vrijednost za novac, u usporedbi s O2, Vodafoneom i Three.

Još jednom, Three je dobio najnižu ocjenu kupaca od Big Four, zauzevši nisko 14. mjesto od 16. Pouzdanost mreže, brzine preuzimanja i vrijednost za novac bile su ključne slabe točke za Three. Njegovi su korisnici doživjeli više problema nego bilo koji drugi davatelj usluga, a gotovo polovica ih je imala problem u posljednjih 12 mjeseci.

Spremni ste se udaljiti od pružatelja usluga koji su podparni? Koristi Koji? Prebacite na mobilni za usporedbu najbolje ponude samo za Sim.

Najbolji mobilni operateri

U našem istraživanju sve od četiri velike mreže uvjerljivo su zasjenili manji pružatelji usluga koji koriste njihovu infrastrukturu. GiffGaff je nadomak mreže O2, ali je lako pobijedio svog većeg suparnika – i to nije bila jedina mreža temeljena na O2 koja je uspjela biti bolja kada je u pitanju vrijednost za novac.

EE je pobijedio Plusnet Mobile, dok su Three nadmašili i Smarty i ID mobile.

Vodafone je ove godine prvi put nadmašio i virtualni davatelj koji koristi njegovu mrežu. Novi sudionik u anketi Voxi zabilježio je odmah impresivan učinak, dok je Lebara također imala jake rezultate u ključnim područjima.

Davatelji mobilnih usluga s najvećim brojem bodova ispunjavaju uvjete za Koji? Status preporučenog pružatelja usluga, koji također zahtijeva od pružatelja usluga da nude povoljne cijene samo za Sim-ove i ugovorne ponude – i isključuje one koji preskupljuju za paketne ugovore.

Budući da troškovi života trenutno brzo rastu, izvrsna vrijednost za novac i obveza zamrzavanja ugovornih cijena posebno su važni.

Za detaljne preglede svih aspekata rada mobilnih davatelja, pročitajte naše recenzije mobilnih operatera.

Je li vrijeme za promjenu mobilnog operatera?

Ako dolazite do kraja svoje ponude za mobilni telefon, uvijek biste to trebali uzeti u obzir kao priliku za uštedu, osobito ako imate ugovor koji uključuje slušalicu. Neki davatelji usluga ne smanje cijenu čim se slušalica plati, u biti nastavljajući naplaćivati ​​korisnicima telefon koji već posjeduju.

Srećom, Ofcom sada zahtijeva od svih pružatelja usluga da obavijeste kupce kada im ugovori o telekomunikacijama dođu do kraja. Potičemo sve kupce da potraže ponude samo za Sim čim stigne ta obavijest kako bi se osiguralo da im se ne nastavlja naplaćivati ​​slušalica koju su već platili.

Promjena mobilnih davatelja sada je nevjerojatno jednostavna, zahvaljujući tekstu za prebacivanje koji je Ofcom predstavio 2019. Cilj je bio da se prebacivanje olakša. Kad smo pitali one koji su ga koristili, većina se složila da je to uspjelo. Naš vodič dalje kako promijeniti mobilnog operatera govori vam sve što trebate znati. Još nešto što treba uzeti u obzir prilikom promjene pružatelja usluga je koliko će vam oni povećati cijenu usred ugovora. Pogledali smo koji su dobavljači najbolji i najgori za inflaciju, tako da možete saznati tko bi vas mogao ubosti dodatnim troškovima kako vaš ugovor napreduje. Ako ste izvan ugovora i zadovoljni ste svojim davateljem usluga, ali mislite da plaćate iznad izgleda, uvijek se isplati cjenkati se možete li dobiti bolju cijenu. Imajte na umu da to može uključivati ​​potpisivanje ugovora za vijesti. Pročitajte naš vodič o najbolje ponude mobilnih telefona.

Tehnički savjeti kojima možete vjerovati – primajte naš besplatni Tech newsletter za savjete, vijesti, ponude i stvari koje vam priručnici ne govore.