Recenzija Nokie 2660 Flip


Ja, kao i mnogi od vas, živim u tehnološkom balonu iz kojeg nema povratka. Ljudi u ovom balonu okružuju se s mnogo naprava, pretplaćuju se na usluge koje gotovo ne koriste i objavljuju svaki životni događaj kao ažuriranje na društvenim mrežama. A možda je razbijanje ovog mjehura ono novo Nokia 2660 Flip postoji. Međutim, za mene je korištenje Nokie 2660 Flip bilo više povezano s mojom ljubavlju prema starim preklopnim telefonima nego što sam se odrekla svog iPhonea radi ‘osnovnog’ telefona. Taj je pristup očito funkcionirao i uspio sam uključiti i ovaj telefon s značajkama u svoj mali tehnološki balon.

Hipi u meni želio je ‘pravi’ telefon na preklop

Moja ljubav prema telefonima na preklop nije nova. U 2000-ima, Motorola Razr je bio bijes prije nego što je iPhone uopće lansiran. Nisam si mogao priuštiti Razr, ali sam na kraju kupio Sony Ericssonov telefon na preklop kad sam išao na fakultet. Kako su pametni telefoni dobivali na popularnosti, telefoni na preklop počeli su gubiti popularnost i na kraju su postupno ukinuti – osim u Japanu gdje su još uvijek popularni. Hipster u meni želio je preklopni telefon – pravi koji se zatvara uz zadovoljavajući zvuk, a ne sklopivi telefon na preklop. Pokušao sam ga potražiti na Amazonu i shvatio da nitko više ne proizvodi telefon na preklop. Zatim sam kontaktirao prodavača na OLX i pokušao sam nabaviti Moto Razr, ali su me problemi s baterijom natjerali da odustanem od plana da kupim rabljeni telefon. Ovdje dolazi Nokia 2660 Flip.

Nokia 2660 Flip, recenzija Nokia 2660 Flip, cijena Nokie 2660 Flip u Indiji, značajke Nokia 2660 Flip, specifikacije Nokia 2660 Flip, starinski telefoni, retro tehnologija Koristim Nokiu 2660 Flip više od tjedan dana, i oooh, je li lijepa. (Slika: Anuj Bhatia/Indian Express)

Osjećaj

Postoji određena nostalgija kada koristite Nokiu 2660 Flip. Samo se pitam kako bi se tinejdžer koji je rođen u kasnim 2000-ima osjećao kada bi koristio Nokia preklopni telefon 2022. Čak i oni koji su tijekom odrastanja koristili preklopne telefone u starom stilu osjećat će se neugodno svakodnevno koristeći preklopni telefon.

Ovaj jarko crveni telefon je ono što želite pokrenuti malo zabave. Teško je promašiti. “Je li to telefon na preklop?” ljubazno je upitao suputnik u avionu. Drugi je nastavio zuriti iako nije pronašao dovoljno samopouzdanja da znatiželju pretvori u razgovor.

Ovdje nema otmjene, izdržljive aluminijske šasije ili crnog stakla. Tijelo od polikarbonata ne izgleda niti se ne osjeća jeftino. Telefon ima zaobljene kutove i bucmasti izgled, gotovo poput igračke. Nokia 2660 Flip oduševit će vas koliko je mala i lagana. Bez problema sam ga stavio u džep traperica. Volio bih da to mogu reći o modernim pametnim telefonima.

Nokia 2660 Flip je ‘pravi’ preklopni telefon. (Slika: Anuj Bhatia/Indian Express)

Preklopni mehanizam djeluje čvrsto i pouzdano. Čuje se oštar klik prilikom preklapanja što mi se svidjelo. Nikada nećete dobiti taj osjećaj zadovoljstva s modernim pametnim telefonom koji se ne presavija na pola osim ako ne platite tisuće za Samsung Galaxy Z Flip 4.

Ako ste navikli na klasični Nokia telefon, s Nokijom 2660 Flip osjećat ćete se kao kod kuće. Stražnja strana uređaja je uklonjiva i otkriva utore za dvije SIM kartice, utor za MicroSD i uklonjivu bateriju od 1500mAh. Telefon podržava priključak za slušalice i Bluetooth za povezivanje s bežičnim slušalicama. Micro-USB 2.0 priključak nalazi se na krajnjoj lijevoj strani telefona. Gumb za uključivanje je na desnoj strani i lijep je i klika. Tipka za glasnoću ostaje s desne strane.

Nokia 2660 Flip, recenzija Nokia 2660 Flip, cijena Nokie 2660 Flip u Indiji, značajke Nokia 2660 Flip, specifikacije Nokia 2660 Flip, starinski telefoni, retro tehnologija Korisničko sučelje je jednostavno i lako za navigaciju. (Slika: Anuj Bhatia/Indian Express)

Dva ekrana

Nakon što ste navikli otvarati i zatvarati Nokia 2600 Flip, vrijeme je da naučite o zaslonima. Ovaj telefon ih ima dva, vanjski zaslon i unutarnji zaslon. Dobit ćete vanjski zaslon od 1,7 inča koji je namijenjen prikazu osnovnih podataka kao što su vrijeme, upozorenja i obavijesti. Smatram da je sekundarni zaslon zgodan jer možete provjeriti obavijesti i vrijeme bez otvaranja telefona.

Kamera od 0,3 megapiksela s bljeskalicom smještena je točno iznad vanjskog zaslona na prednjoj ploči. Nemam što puno reći o kameri; stvarno je loše za 2022. Glavni zaslon malen je s 2,8 inča u usporedbi s današnjim pametnim telefonima, ali dovoljno velik za čitanje tekstova, provjeru kalendara ili igranje unaprijed učitanih igrica. Značajka koju bi starije osobe možda željele koristiti je zumirano korisničko sučelje koje olakšava čitanje onoga što je na ekranu. Kada završite, jednostavno ga zatvorite da prekinete pozive.

Nokia 2660 Flip, recenzija Nokia 2660 Flip, cijena Nokie 2660 Flip u Indiji, značajke Nokia 2660 Flip, specifikacije Nokia 2660 Flip, starinski telefoni, retro tehnologija Nokia 2660 Flip izgleda kao igračka. (Slika: Anuj Bhatia/Indian Express)

Svakodnevna uporaba

Prije nego što sam počeo koristiti Nokiu 2660 Flip, znao sam zašto želim koristiti ovaj uređaj. Nema zaslona osjetljivog na dodir, nedostaje podrška za aplikacije poput WhatsAppa, a nećete moći igrati igre s kojima se može nositi čak ni osnovni pametni telefon. Operativni sustav je jednostavan i podsjeća na ostale Nokia telefone s značajkama. Aplikacije poput Facebooka, Snakea i nekoliko drugih igrica unaprijed su instalirane na uređaju. Čak vam i ne govorim specifikacije ovog uređaja – jer to nije bitno za iskustvo koje steknete s ovakvim uređajem.

Prvo što treba razumjeti; nije namijenjen da zamijeni moj iPhone ili pametni telefon koji već posjedujete. Uvijek sam želio sekundarni telefon za hitne slučajeve. Bilo je trenutaka kada mi je telefon satima bio izvan dometa ili kada je baterija bila izvan mreže, kao kad sam nedavno bio na dugom putovanju vlakom. Ako imate sekundarni telefon, dugotrajnost baterije vam dobro dođe kada putujete. Baterija na Nokiji 2660 Flip traje danima i to rješava moju svrhu ulaganja u sekundarni telefon. Ovo je, unatoč činjenici da je tipkanje na T9 tipkovnici frustrirajuće i da nema WhatsAppa, moj primarni način komunikacije ovih dana. Ali barem mogu nekoga nazvati ili poslati poruku u hitnom slučaju.

Nokiju 2660 Flip nosim sa sobom kad idem u jutarnju šetnju, ali ne svaki dan. Ovisi o mom raspoloženju – to ne može biti moj primarni telefon. Ako se želim odvojiti od vanjskog svijeta na neko vrijeme i želim se odmoriti od ciklusa vijesti i WhatsApp obavijesti, koristim Nokiu 2660 Flip. Nedavno sam napustio iPhone od kuće i ujutro otišao u park sa svojim Kindleom i Nokijom 2660 Flip. Nisam se dala omesti i uživala sam čitajući knjigu nakon dugo vremena.

Nokia 2660 Flip, recenzija Nokia 2660 Flip, cijena Nokie 2660 Flip u Indiji, značajke Nokia 2660 Flip, specifikacije Nokia 2660 Flip, starinski telefoni, retro tehnologija Nokia 2660 Flip ima stražnju stranu koja se može ukloniti. (Slika: Anuj Bhatia/Indian Express)

Tko bi trebao kupiti Nokiu 2660 Flip?

Razmislite samo o tome: zašto bi netko tko je već navikao na pametni telefon 2022. prešao na Nokiu 2660 Flip? Možda osoba koja želi kupiti ovaj telefon ima naklonost prema klasičnim telefonima iz prošlosti i želi dodati Nokiu 2660 Flip u kolekciju. Osjećam da će se mnogi korisnici koji čeznu za jednostavnijim vremenima i žele držati svoje pametne telefone u nedostatku vjerojatno okrenuti Nokiji 2660 Flip. Starije osobe mogu biti još jedna ciljna publika za ovu vrstu telefona koji je jednostavan za rukovanje i dugo traje. Također postoji dio korisnika koji vintage tehnologiju pretvaraju u modni izraz. Nostalgija za starinskom tehnologijom je stvarna i već je veliki trend na TikToku. Ako postoji jedna vrsta korisnika koji neće kupiti ovaj telefon, onda je to kupac jeftinih telefona sa značajkama. Cijena će osigurati da im to ne bude na radaru.

Ne bi svi bili otvoreni za ideju trošenja 4699 rupija na telefonu s značajkama. Nikada nisam namjeravao Nokiu 2660 Flip učiniti svojim primarnim uređajem; namjera je uvijek bila koristiti ga uz iPhone. Još uvijek se borim smanjiti svoju ovisnost o pametnom telefonu i odlaganje telefona nije uvijek opcija kada ste u poslu s vijestima. Ne mogu zamisliti svijet bez pametnih telefona, ali osjećam da postoji potreba za digitalnom detoksikacijom kad god je to moguće. Možda Nokia 2660 Flip pomaže u zdravijem odnosu s tehnologijom.