Senatori grickaju Visa, Mastercard menadžere zbog provizija


Senatori su u srijedu pomno pregledali Visu i Mastercard zbog povećanja naknada za trgovce, troškova za koje kažu da će se prenijeti na potrošače usred rastuće inflacije.

Predsjednik Senatskog odbora za pravosuđe Dick Durbin (D-Ill.), dugogodišnji kritičar divova kreditnih kartica, pozvao je na nova pravila kako bi se uvela konkurencija u industriju kreditnih kartica i spriječile “nerazumne” naknade tijekom saslušanja na kojem su odgovorili rukovoditelji Visa i Mastercard pitanja o naknadama za swipe.

“Sustavi kreditnih i debitnih kartica nisu konkurentna tržišta”, rekao je Durbin. “To je draga ponuda za dominantne mreže, za najveće banke i za određene vlasnike kartica koji imaju bogate programe nagrađivanja, ali prosječna mala tvrtka i potrošač plaćaju cijenu.”

Visa i Mastercard su 22. travnja promijenile svoje međubankovne naknade, koje se stavljaju na svaku transakciju kreditnom karticom kako bi se nadoknadile banke izdavateljice i platile nagrade za potrošače i mjere protiv prijevare.

Visa je izvijestila o smanjenju naknada za većinu malih poduzeća, dok je Mastercard rekao da je snizio naknade za transakcije ispod 5 dolara, ali promjene i dalje iznose 475 milijuna dolara povećanja godišnje naknade za trgovce, prema procjeni konzultantske tvrtke za plaćanja CMSPI. To je relativno mali udarac za trgovce na malo, koji su prošle godine već platili 138 milijardi dolara za prihvaćanje plaćanja karticama, prema Udruzi lidera maloprodajne industrije.

Promjene su potaknule lobiranje velikih trgovaca na malo i njihovih trgovačkih grupa pozivajući zakonodavce da suzbiju, kako kažu, nekonkurentne prakse Visa i Mastercard, koje zajedno kontroliraju otprilike 80 posto kreditnog i debitnog tržišta.

Njihove poruke usredotočuju se na 40-godišnju visoku inflaciju u zemlji. Nacionalna maloprodajna federacija procjenjuje da prosječna američka obitelj plaća više od 700 dolara godišnje na povećanje cijena kako bi pokrila naknade, što je brojka koja će rasti zbog rastuće inflacije, budući da naknade obično zauzimaju 1 do 3 posto svake transakcije.

“Kada cijena robe raste, događa se da tvrtke za kreditne kartice dobivaju veći postotak na većoj prodaji. To znači da imamo više troškova koje moramo snositi i prenijeti na naše kupce”, rekla je zastupnicima Laura Shapira Karet, izvršna direktorica lanca supermarketa Giant Eagle.

Durbin je citirao komentare na poziv izvršnog direktora Visa Al Kellyja o zaradi da je div kreditnih kartica “korisnik inflacije” jer veći troškovi dovode do većih naknada.

Demokrati u panelu rekli su da su naknade najviše štetne za Amerikance s niskim primanjima, za koje je manja vjerojatnost da će imati koristi od nagrada na kreditnim karticama, ali su i dalje podložni istim poskupljenjima koja se prenose na druge klijente. Također su ponovili zabrinutost trgovaca da su u većini slučajeva trgovci nemoćni pregovarati o stopama naknada.

“Iako bi neke od stvarno velikih tvrtki poput Amazona i Walmarta mogle pregovarati o nižim naknadama za razmjenu, male tvrtke nemaju takvu moć”, rekla je senatorica Mazie Hirono (D-Havaji).

Durbin je predložio nekoliko mjera za regulaciju industrije, kao što je zahtijevanje od tvrtki da pokažu potrošačima koliko se njihova novca troši na naknade, zabrana ekskluzivnih poslova koji blokiraju banke u izdavanju više od jedne vrste kreditnih kartica i sprječavanje da se naknade „povećaju do nerazumnih razina.”

Napomenuo je da su Europska unija, Indija, Izrael i druge zemlje uvele ograničenja međubankovnih naknada.

Čelnici Visa i Mastercarda na saslušanju su odbili kritike zakonodavca i ustvrdili da bi ograničavanje međubankovnih naknada imalo neželjene posljedice.

“Kada je razmjena regulirana cijenama od strane vlada diljem svijeta, vidite sužavanje izdavanja kreditnih kartica u tim zemljama, naknade tim potrošačima rastu, a značajke i pogodnosti koje dobivaju od tih kartica se smanjuju. Mislimo da bi to bio užasan ishod”, rekao je Bill Sheedy, viši savjetnik Kelly.

Čelnici kreditnih kartica rekli su da, iako Visa i Mastercard kontroliraju veliki postotak tržišta kreditnih kartica, ta brojka ne uzima u obzir druge sve popularnije opcije plaćanja, kao što su kriptovalute, digitalni novčanici i davatelji usluga “kupi sada, plati kasnije”.

“Ekosustav plaćanja nikada nije bio konkurentniji nego danas”, rekla je Linda Kirkpatrick, predsjednica sjevernoameričkih operacija Mastercarda.

Nekoliko republikanskih senatora u panelu postavilo je pitanje postoji li dovoljna konkurencija u industriji kreditnih kartica i izrazilo zabrinutost da se mali trgovci bore da opstanu usred rastuće inflacije i problema s opskrbnim lancem. No, istaknuli su da naknade za swipe nisu pokretač povijesne inflacije u zemlji.

“Ako govorimo o značajnom utjecaju na smanjenje potrošačkih cijena, postoji mnogo drugih politika o kojima ovdje moramo razgovarati. To neće napraviti veliku razliku”, rekao je senator Thom Tillis (RN.C.), misleći na prijedloge za reguliranje međubankovnih naknada.

Republikanci su bili oprezni u pogledu reguliranja naknada za kreditne kartice, pozivajući se na studiju Vladinog ureda za odgovornost koja je otkrila da je Durbinov amandman u Zakonu o reformi i zaštiti potrošača Dodd-Frank Wall Streeta kojim se ograničavaju naknade za razmjenu debitnih kartica potaknuo banke i kreditne sindikate da ponude manje besplatnih provjera računa u godinama nakon što je donesena.

“Ovdje postoji ravnoteža koju moramo priznati i da bi svaku buduću akciju trebalo pažljivo razmotriti radi mogućeg utjecaja”, rekao je senator Chuck Grassley (R-Iowa), vodeći član odbora.